Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Тео Ушев с награда за принос към БГ културата

отпечатай новината

19.11.2019 11:23 | Видян 1165 пъти

Тео Ушев с награда за принос към БГ културата

С награда за цялостен принос към българската култура си тръгна номинираният за „Оскар“ български аниматор Теодор Ушев от българската премиера на новия му филм „Физика на тъгата“.

Призът му бе връчен от неговия първи и единствен учител по анимация Красимир Иванов, който му пожела здраве и дълъг живот, предава Монитор.

„Не останаха много награди, които може да получи“, пошегува се още Иванов от сцената в първа зала на НДК.

“Тази награда ми е една от най-важните, да не кажа - най-важната, по много причини.

Първо, защото ми напомня за летящ човек, а това е основното нещо, към което се стремя”, сподели и Ушев. Това обаче не бе единственото му отличие за вечерта.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова удостои аниматора с грамота за принос за популяризиране, опазване и развитие на културата в София. Тя подчерта и приноса на Ушев към превръщането в съвременна галерия на пространството под бившия мавзолей на Георги Димитров.

Официалното награждаване в неделя вечерта се случи между две специални премиери за аниматора, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада.

Събитието започна с представянето на съвместния проект на Ушев с Токийския университет „Четирите годишни времена“, който бе изпълнен от „Кварто Квартет“ със солист Иван Пенчев. За първи път режисьорът на „Сляпата Вайша“ реализира проекта в края на 2017 г. Тогава той обясни, че е искал да сътвори експериментална анимация по „Четирите годишни времена“ на Вивалди, като по първоначални планове с музиката е трябвало да се заеме Софийската филхармония.

„За съжаление, Национален Фонд „Култура“ го оцени като недостатъчно интересен и отказа финансиране за показването му в България“, изрази огорчението си Ушев в социалните мрежи преди две години.

В крайна сметка проектът пристигна и у нас, като бе представен като част от фестивала Киномания. След кратък антракт пък светлините в зала 1 угаснаха за първата родна прожекция на английската версия на „Физика на тъгата“. Вторият филм, който Ушев реализира по творчеството на Георги Господинов, изследва житейските и реалните пътешествия на един мъж.

Киноразказът започва от ранните му години в комунистическа България, за да достигне до зряла възраст в Канада. Самият герой оприличава своя лабиринтен жизнен път с бродещия минотавър на митологията. Филмът, който ще бъде представен на Киномания и с френско озвучаване, предизвика бурна реакция у зрителите в първа зала, които посрещнаха Господинов и Ушев в края на финалните надписи изправени и с близо 5-минутни нестихващи аплодисменти.

Снимка: Булфото




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !