Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Розови плажове, зелен шоколад, бяло кафе и син чай в Страната на залязващото слънце

отпечатай новината

21.10.2019 11:14 | Видян 1327 пъти

Борис Ангелов
Джакарта – Флорес – Бали - София


Ако Япония е Страната на изгряващото слънце и изгревите там наистина са красиви, то Индонезия със сигурност е Страната на залязващото слънце с нейния приказен заник. Човек просто не може да престане да снима в „златния“ и в „синия“ час преди да се стъмни. Например от чудните хотели и ризорти на архипелага Комодо, прочут с последния динозавър – местният варан – повелителят и на островите, и на техните приказни плажове. Два от тях: Pink Beach и Long Beach са забележителни с уникалния розов цвят на пясъчните си ивици, обагрени така от коралите по тези места. Друго чудо, което можете да видите от близо на съседния остров Падар от същия архипелаг, от чийто връх се открива гледка като към седемте Рилски езера, само че към приказни заливи с бял пясък, са сърни и елени, пиещи морска вода директно от океана. Докато в близост местните търговци, отпиващи бавно със сламки по глътка от кокоси, ви предлагат автентични и извадени от океана тук перли.

Разбира се, Бали е мястото, което има най-голяма световна слава и тази година едно от ваканционните му селища – Mulia, бе избрано за номер 1 крайбрежен курорт на планетата. Островът на 1000-та храма е пъстра смесица от приказни плажове, прекрасни нощни клубове като Char Char, Favella, Red Carpet и български диджей в най-модния Rock в ризорта Ayana, уникална будистка и индуистка култура, представена от много паметници и светилища – включитено в дворовете на немалко местни къщи, кафето от цебет – най-скъпото в света, което се преработва, като зърната преминават през храносмилателната система на въпросната маймунка и още куп атракции. И Бали е само един от над 17 500 острова на Индонезия! За да ги обиколи човек, само един живот не е достатъчен.


Столицата Джакарта с нейните 12 милиона жители е истински мегаполис, а като софиянци с гордост можем да кажем, че тя има едва една метролиния с 13 станции. И то открита преди месеци на фона на нашите 3 готови с 48 станции. Имахме късмета да попаднем на Expo Indonesia в супер модерния панаирен център на града, където бяхме силно впечатлени от местната индустрия. Индонезия произвежда от подводници и могъщи кораби хеликоптеро-носачи, натоварени също с танкове и бронетранспортьори – всички местно производство, до 4 марки автомобили. Но също така е модернизирала прочутата местна дървообработваща промишленост, която прави феноменални и супер тренди мебели. Понеже е водещ световен производител на кафе, там можете да опитате всякакви чудесии - включително и бяло. Освен номер 1 по какао, което води до най-голямото производство на шоколад, даже на зелен с добавяне на местно екзотично растение за цвят, страната с 260 милиона население е и лидер при чая – има даже напълно автентичен и био син, който се приготвя от специално цвете.

Разбира се, наред с тези фантастични продукти, всеки турист задължително си взема нещо от текстилната индустрия – поне риза или шал със световноизвестната техника на украсяване и десениране на плата, позната като Батик.


Друга идея за екзотичен подарък са невероятните плодове – например ужасно полезния, но смертелно намирисващ Дуриан, Змийския и Драконовия плод – от последния става феноменален розово – виолетов фреш, всякакви други чак до лилавата маниока с вкус на картоф.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

Къс от Рая

Няма коментари към тази новина !