Неочаквани признания от Камен Алипиев...

В „Моето ново Аз“ ще проследим трансформацията на една...

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Празникът на сламата отново събра хиляди

отпечатай новината

10.10.2019 17:24 | Видян 782 пъти

Празникът на сламата отново събра хиляди

Страхотно настроение и усмивки бяха изпълнили поляната пред мандрата на harmonica в Мало Бучино.

Много вкусна храна и напитки, игри за децата, спортни състезания, форум, изложба с разказ за био кравефермите harmonica - всичко това и още много на Празника на сламата, който посрещна над 2000 гости.

На шестото поредно издание на празника всичко бе построено от общо 700 бали слама: от масите и пейките, до басейна, тенис корта и детските замъци.

Желанието на организаторите бе да съчетаят доброто настроение и вкусната храна с популяризиране на каузите на harmonica.

Затова освен ядене, пиене, забавление, спорт и почивка в сламените бали, гостите разгледаха мандрата, водени от главния технолог Тома Баятев и слушаха лекторите на форума.

Темите бяха свързани с работата на harmonica - био земеделие, гори, биоразнообразие, градско земеделие, намаляване на отпадъците и други.

„В​ harmonica винаги сме се стремили да сме част от тези, които се грижат за здравето, почвата, водата, въздуха, климата и дивата природа, а не от страната на унищожителното, фокусирано върху краткосрочни печалби, нездравословно и неустойчиво производство на храна.

Изборите тук са всекидневни, а не веднъж на четири години като кметските.

Време е да сме ясни и категорични в тези избори. Защото залозите са все по-големи.

В harmonica искаме да ви предложим избор, базиран на надеждата за по-добро бъдеще, вместо на страховете ни.”​ - заяви Любомир Ноков, един от основателите на harmonica. Основна мисия на организаторите бе да направят деня (почти) без отпадъци.

Гостите бяха насърчени да си носят посуда за многократна употреба, а събраният отпадък беше събран разделно за рециклиране или компостиране. Инициативата бе възможна благодарение на експертната помощ на „Горичка“ и партньорството на Биопак и Екобулпак.

Гостите на Празника на сламата научиха как се прави биологично кисело мляко и видяха каква е разликата с индустриалното производство.

Свободно пасящите крави, отговорни за вкуса на киселото мляко, участваха в специална фото изложба подредена сред балите слама. Да не пропускаме още и хорото на поляната, колоездачната обиколка на Люлин планина, бягане по живописните пътеки, строеж на замък от слама и приготвяне на вкусна лютеница harmonica в огромен тиган на поляната. Организаторите обещават през 2020 година празникът да предлага още повече преживявания и с всяка изминала година да събира все повече хора.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !