Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...
След поредицата български преводи на „Божествена...
Учудена съм от начина, по който може Асен Василев да...
Докато носи тежестта на шокиращата диагноза рак на...
"Първото за годината Пълнолуние с Лунно затъмнение и е...
Най-популярната кикбоксова организация в света GLОRY...
Шоколадът ни е без какао, 30% скочи цената на зрънцата за 6 месеца, а той си е все толкова
12.08.2019 16:43 | Видян 1288
пъти
От най-хубавия сорт какао Криоло почти не се прави шоколад - качествените зърна държат само 5% от пазара. От микса Тринитарио с неговия 15% дял също нямаме. 80% от какаото, което се продава, е от некачествения вид Форастеро. Дори то обаче е скочило на борсата като цена с над 30% за около половин година. А шоколадът ни е с все същите цени, че даже поради слаботото потребление дори най-добрите марки непрестанно правят промоции в големите вериги и дори в малките независими магазинчета. Как се получава фокусът? Ами не се използва какао за шоколада, който ядем. Вместо това, го блъскат с какаов прах. Той на практика е отпадъкът, който остава около машините по пода, докато се обработва качественото зърно. Същото е положението с чая в пакетчета, особено онзи с есенции и най-вече т.нар. "плодов".
Иначе, ако шоколадът е направен от какао, той не само не е вреден, а направо може да бъде лекарство за превенция срещу инсулт, инфаркт, главоболие, депресии и други психически травми и заболявания. Особено, ако е истински черен и направен както трябва.
автор: СЛАВА