Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Оспорвана надпревара, смях и обрати...

„- 20“ точки в колелото на съдбата и чувал с картофи...

Какво да ядем и пием в жегите?

отпечатай новината

12.08.2019 15:34 | Видян 914 пъти

Какво да ядем и пием в жегите?

В разгара на летния сезон и съпътстващите го високи температури, жизнено важно е за всеки един човек, да знае какво е добре да хапва и пийва, както и в какви количества. Експертният коментар по тази важна тема е на диетолога д-р Мария Николова, която прави изключително професионални, но и достъпни за широката аудитория разяснения относно човешкия организъм и полезните за него неща.

''Още от по-древни времена Хипократ е препоръчвал да има лятна и зимна диета - през лятото храната да е преимуществено растителна и да се избягват тлъстите меса, виното да бъде разреждано с вода.

Разбира се, че физиологията през лятото се променя. Поради по-високите температури човек повече се поти, губи повече течности, съответно губи и повече соли, променя се и диурезата - това от една страна.

От друга страна се променя и физиологията на стомашно-чревния тракт при високите температури, което води до затрудняване на храносмилането, намалява се абсорбцията на хранителните вещества и като цяло се понижава апетитът при високи температури. Казвам това поради причината, че е добре да променяме модела на хранене. Моделът на хранене трябва да бъде повече растително базиран.

Повече пресни зеленчуци, разбирайте наличните сезонни местни. Визирам домати, краставици, чушки, патладжан, зелен боб, тиквички, пресни картофи, моркови, зеле, както и други позабравени като бамя и бакла. Това са "традиционните'', заяви за ФАКТИ д-р Мария Николова.

''От друга страна повече сезонни плодове, но все пак трябва да се внимава, тъй като плодовете също са източник на прости захари. Казвам го, защото има хора, които отиват в крайности и прекаляват. На следващо място някакъв вид протеин, който да бъде по-лесно усвоим.

В България по-традиционният, по-лесно достъпен протеин, са млечните продукти. Например за лятото: таратор, айрян, натурално кисело мляко, сирене или кашкавал, извара.

Разбира се, че моделът на хранене се променя и все по-актуална, модерна и достъпна става морската храна. Ние сме морска държава, разбира се, че имаме и източник на прясна риба. В този ред на мисли рибата и морските дарове също са добър източник на протеини.'', уточни тя. 

''Трябва да се предпочитат постни меса и да се избягват по-трудно смилаемите червени тлъсти меса, преработени червени меса и колбаси, да се предпочитат варените яйца или варианти с минимално добавени мазнини пред пържените и приготвените с бекон. Добър избор са и бобените храни, които е добре да присъстват на трапезата поне 1-2 пъти в седмицата, може и под форма на доста разпространените понастоящем крем-супи, леща, грах, боб, нахут.

Ще попитате къде са въглехидратите? Няма как човек да съществува без въглехидрати. Трябва да се приемат минимум 130 грама въглехидрати на ден. Тях ги има, и в плодовете, и в зеленчуците, в хляба, в ориза, в картофите, различни видове паста, сладки картофи, царевица, семената и ядките. Филийката пълнозърнест/многозърнест хляб трябва да присъства дори и при спазване на по-ниско калоричен режим, който съпътства летните жеги. При високите температури, поради естествените промени в стомашно-чревния тракт, апетитът на човек се потиска, което е съвсем естествено. Този факт е изключително благоприятен за спазващите диети'', заяви още д-р Николова.

''По отношение на питейния режим, няма как да не се обърне внимание на това, че трябва да се консумира вода. Поне 2, 2.5 литра от дамите и 3, 3.5 литра от мъжете. Както казах, високите температури са свързани със загуба на течности.Трябва да се обърне внимание и на това, че да се пият алкохолни, сладки коктейли - не е добра идея. Както и сладки напитки с добавена захар. Всъщност това означава да се хвърля още повече енергия в една ''разгорена пещ'', коментира и питейния режим диетологът Мария Николова.

''Традиция е на плажа, под слънчевите лъчи, човек да приема алкохолни напитки или комбинация с подсладени такива, но това не е добър вариант. Най-добрият начин да се хидратира човек е водата. Високоалкохолните напитки, концентрираните питиета и сладките, както и комбинация от най-различни коктейли - категорично е най-неблагоприятно. Това е така, защото те внасят "празни" калории в организма и в най-голяма степен биха затруднили метаболизма. Още повече, че алкохолът не ни хидратира, алкохолът води до извличане на водата от организма и ни дехидратира'', коментира диетологът.

"Често предпочитано алкохолно питие за утоляване на жаждата в летните жеги е бирата, която също е източник на въглехидрати и екстра калории. Тя може да е лека, ниско или безалкохолна, диетична и пр. И тъй като за мен водещ принцип в живота, както и в частност в храненето, е баланс и равновесие, то бих препоръчала умерена консумация на бира през летните месеци. Умерено пиене означава ежедневен прием на 1 бира, или 1 чаша вино, или 1 малко питие концентрат.

Обичайно се прекалява с "хидратирането" с бира! ''Много е важна и скоростта на пиене, човек храни ли се, докато пие. Като цяло посланието е, че алкохолът внася ''празни'' калории и ни дехидратира (1 грам алкохол е 7 калории, 1 грам мазници е 9 калории, 1 грам белтък е 4 калории)'', заяви тя.

"Водата е най-доброто средство човек да се хидратира. Човешкият мозък възприема течните храни като неносещи калории и водата е най-добрият пример в тази посока. Добър вариант е и леко подсоленият айрян, тъй като, както споменах, при силно потене се губят доста соли от организма'', уточни специалистът д-р Николова.

''Кафето също е неизменен компонент от нашия хранителен и питеен режим. Кофеинът, високоенергийните напитки - дехидратират организма. Тоест карат организма да отделя повече вода, увеличава се диурезата. Поради това кофеиновите напитки винаги трябва да бъдат придружени с чаша вода. Много е важно да не се прекалява и денят да не преминава в три кафета и четири фрапета с малко лед'', добави още тя.

''Ледът много често се добавя към най-различни питиета и е важно да се отбележи, че е добре той да бъде от безопасна и чиста питейна вода, защото ледът е фактор, който може да е причина за проблеми със стомашно-чревния тракт, ако не е от безвредна вода'', поясни за ФАКТИ д-р Мария Николова.

''Да не забравяме и все по-често дискутираната тема за качеството на материалите за контакт с храни и напитки, все по-актуални са в горещите летни месеци'', завърши своя експертен коментар диетологът д-р Мария Николова.

 

Източник: https://fakti.bg/

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !