Как ултра редките сиамски близначки...

Най-известните сиамски близнаци в Америка се завръщат...

Бригада Нов дом ще подари голямо...

Дом, пълен с любов, смях и много игри, ще бъде изцяло...

Дънов пръв пропагандира диетите у нас

отпечатай новината

12.08.2019 11:43 | Видян 1822 пъти

Дънов пръв пропагандира диетите у нас


Ако се чудите кой е първият българин, започнал да се занимава с диети и здравословен начин на живот и определил поста като полезен хранителен режим, а не като религиозна практика (една от причините да го отлъчат от православната църква), това е Петър Дънов. Неговата концепция, съчетала теологическото и медицинското му образование в Америка, е проста и удивително съвременна, макар да е създадена преди век: болестите са на психическа основа, здравето е състояние на душата, а негов определящ елемент е храненето.

„Здравето е качество на човешката душа”, пише Дънов много десетилетия преди съвременните спецове по темата да измислят НЛП – нелингвистичното програмиране, техниката за емоционална свобода и всички други теории, които доказват, че поне 80% от болестите ни се дължат на психиката, а не на физиката. Дори самата болка, смятат днешните учени, е психологически проблем, а не сетивност.
С думи прости, Дънов допълва своята изключително ясна концепция за здравословен начин на живот, вдъхновена от престоя му в Щатите и със сигурност една от първите по рода си на планетата.
Правилата са следните: „3 неща изисква Духът Божий – първото е да се храним добре, второто е да живеем добре и третото – да мислим добре”. Той дори доказва връзката: „Който не мисли правилно – не диша правилно. Който не чувства правилно – не се храни правилно. Който не постъпва правилно, той не може да бъде здрав.

Всяка болест е последствие на извършени погрешки

Човеците трябва да дойдат до съзнанието да търсят причините на заболяванията в себе си и като ги намерят, да ги отстранят. Ако човек живее разумно, той ще бъде здрав независимо от това дали е богат или е беден”.
Изразявал нееднократно виждането си, че щастието на човека и човечеството е във връщането към природата, Дънов не вижда никакъв истински проблем пред България, защото според него тя има всичко най-важно: чиста храна, чиста вода, достатъчно слънчева светлина и топлина. Необходими според него са човешка чистота на мислите и постъпките и това гарантира прородосъобразен, здравословен и успешен начин на живот.

Трябва да ходим боси, за да бъдем в контакт със земята

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !