Арман Царукян отговори колко струва...

Арман Царукян е на върха на славата, след като победи...

ПП осигури застрояването на Корал,...

Корал е считан за нещо като собствен от Кирил Петков,...

СЕМ мълчи за куп сигнали за далавери на шефа на БНР Александър Велев

отпечатай новината

25.06.2019 17:58 | Видян 1383 пъти

СЕМ мълчи за куп сигнали за далавери на шефа на БНР Александър Велев

Съветът за електронни медии упорито мълчи за куп далавери, извършени от сегашния директор и кандидат за трети мандат начело на БНР Александър Велев.

Служител на радиото, който е бил уволнен от Велев е подал сигнал до Сметната палата, АДФИ и СЕМ във връзка с далаверите на шефа на радиото. В него той разказва за съмнителни сделки на Велев с автопарка на БНР. Оказва се, че след закупуването на чисто нови автомобили с четиригодишна гаранция разходите по поддръжката на превозните средства се увеличават. Шестима шофьори на радиото са били пенсионирани, а на тяхно място не е бил назначен никой. Част от командировките в радиото пък се извършват с междуградски автобуси, въпреки закупените автомобили. Александър Велев си поръчал нов автомобил на оперативен лизинг, при условие, че месеци преди това в БНР бяха доставени нови. Мотивира се, че чисто новият му служебен автомобил не бил сигурен и застрашавал живота му.

„Старият“ служебен автомобил той подари на СЕМ, с което си получи безрезервната подкрепа на един от членовете му. Явно животът на членовете на СЕМ не му е толкова скъп, макар че автомобилът и досега е в употреба и във видимо прекрасно състояние. Виси въпросът „подаръкът“ конфликт на интереси ли е или не. Велев смело заяви как щял да реформира БНР. Резултатите са печални. Опитът му да „реформира“ Радио България приключи с протести и нелепи обяснения пред институциите. Стигна се дори до протести на децата от Детския радиохор с половинвековна слава.Велев се извини, че не бил разбрал колко привързани са децата към своя диригент. След това на протест излязоха и другите музиканти от оркестрите, които пяха под прозорците на Министерския съвет и пред Народния театър. Протест организираха и звукорежисьорите, заради разбиването на техническата самостоятелност на програмите и недоволството им продължава да тлее. Ключовата в концепцията му идея за общ нюзрум на медията отпадна преди да е започнала.

През това време рейтингите на програмите се сринаха катастрофално, което генералният директор обясни като нормално за европейска страна. Само дето бе пропуснат фактът, че преди това те бяха с лидерски позиции. Справедливостта изисква да се каже, че падането на обхвата на аудиторията започна при предишния генерален директор, но при Велев получи завършен вид. При отчета си пред СЕМ генералният директор Александър Велев така и не можа да обясни на коя позиция е сега водещата програма „Хоризонт“ – на втора или на четвърта. За прикритие бе смената даже пийпълметричната агенция. Рейтингите бяха обявени пред СЕМ за „фирмена тайна“, поддържана обаче с парите на данъкоплатците.

Тайна е защо служебните архиви на БНР вместо в Държавния архив отидоха /и на каква цена/ за съхраняване в частна фирма. Също каква техника и на каква цена унищожи пороят след забравен отворен прозорец във фонотеката на БНР. След извършения ремонт тихомълком бе извършен нов.Недоволството от управлението бе потискано със страх и уволнения. Както и с монтираните 60 камери за наблюдение, използвани за подслушване след назначаването в БНР на няколко пенсионирани служители от ДАНС. Генералният директор поръчвал и незаконни разпечатки на телефони чрез един от тези служители. Интересно знае ли за това ръководството на ДАНС?

През мандата бяха сменени двама директори на водещата програма „Хоризонт“, ключови постове бяха заемани и се заемат от хора без необходимата квалификация. Стигна се дотам, че директорски длъжности изпълняваха хора без необходимата компетентност, назначени като ръководители на отдели. Три секретарки обслужват генералния директор.

Всъщност, това е вторият мандат на Александър Велев като генерален директор. При първия му мандат през 1997 – 2000 г. изчезна сериозна няколкомилионна сума в марки, предназначена за централна климатизация на БНР. Парите, преведени на фирма-фантом от един човек не бяха намерени, но след фаловете тогава централна климацизация националното радио вече не може да има. Затова пък бяха разбити оборудвани помещения, извършаха се безсмислени ремонти. Неотдавна за член на Управителния съвет бе избран човек, който трябваше да върне средства от този период заради неправомерно получени заплати. Твърди се, че човекът от Сметната палата, който е прикрил тези нарушения тогава, сега също е в Управителния съвет на БНР.

Докато генералният директор си купи нов апартамент и построи нова къща в Драгалевци, битовите условия в БНР паднаха на критично ниво. Тоалетните се нуждаят от ремонт, липсва основна техника, системата за управление на програмите непрекъснато „забива“, а същевременно „забравили“ още преди две години да пуснат обществена поръчка за сървърите, които са изчерпали напълно и резервния си капацитет. Преди две седмици служителка получи тежки травми заради накъсаните и протрити настилки в коридорите и по вътрешните стълби на БНР. Още един такъв мандат и радио повече няма да има, с тревога отбелязват журналисти и служители в БНР. От четири отчета на ръководството на БНР, три не бяха приети от СЕМ, което е прецедент в цялата история на БНР. След като призна, че има и дефицит, Велев заяви след получаването на новия бюджет, че няма неразплатени задължения. Те вероятно ще се появят след него.

Всичко това не попречи на СЕМ да констатира, че била постигната „стабилност“ с 3 гласа „за“ и 2 „против“ за последните шест месеца, а на генералния директор да отчете пред немногобройните служители, събрани в концертното студио на БНР, „добър и спокоен мандат“. Не внася успокоение и листата на чакащите. Там напъват неизвестни лица, без професионален опит, но със силна началническа стръв. Срещу единия от тях в БНР единодушно са готови да скочат. Той, докато заемал началнически пост в обществената медия, в нарушение на закона, бил в неплатен отпуск в ключова силова структура. Съдът едва му се разминал, случаят бил потулен.

Същият сега обикалял редакциите и институциите, представял се за кандидат на ГЕРБ и ДПС и ...съди БНР за неизплатени хонорари, след като самият бе уличен че е пускал фалшиви хонорари на роднини. Дали СЕМ не трябва да изисква от кандидатите за такъв отговорен пост повече професионален опит и да нямат конфликт на интереси с институцията? Все пак само с желание да управляващ бюджет от 44 млн. лева не е здравословно, пише Факти.бг.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !