Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Как ГЕРБ и ДПС купиха вота на Северозапада

отпечатай новината

05.06.2019 09:21 | Видян 2755 пъти

Как ГЕРБ и ДПС купиха вота на Северозапада

Аз имам съвест бе, еййй! Как така ще взема 100 лева и няма да свърша работа на хората?

Така реагира човек от село Три кладенци, Врачанско, когато го питаме можел ли е да вземе парите, които са му дали за изборите, и въпреки това да гласува за когото си реши, пише в. Сега.

- Нали ще дойдеш ти например да купуваш гласове за местните избори октомври. Ще ми платиш ли, ако ми излезе, че взимам парите и не гласувам за когото си казал?

В селото, което е в община Криводол, победител от изборите е ДПС, което се случва за пръв път. ДПС има 65 гласа, БСП - 64, а ГЕРБ - 44. 28 от 44-те гласа за ГЕРБ са с преференция за Емил Радев.

- Аз купих гласовете за Емил Радев й (б.р. ГЕРБ, името, по което се е контролирал и отчитал вота в партията, кандидат за следващ главен прокурор) - обажда се човек от съседната маса с вид на лидер на компанията, която жули биричка в мързеливия следобед на потъналото в дрямка село от Прекрасния Северозапад на Радичков. Мъжът е по-заможен от останалите, на него се е паднала честта (и възможността) да почерпи с мента местния работлив циганин, когото всички уговарят да им свърши работа без пари.

- Аз купих гласовете за Емил Радев, с мене трябва да говориш - напомня пак той, притеснен, че сделката започва да се изплъзва. Не съм като тия, дето купуваха за ДПС, не мога да ти предложа 65 гласа, само 28 имам, но ги гарантирам - продължава човекът.

Понеже вече сме обиколили няколко врачански села, знаем, че не това е типът продавачи на гласове и приказките са му само фукане. Да си продавач на гласове обаче рязко ти вдига статута в социалната йерархия и човекът старателно продължава да си поддържа легендата, която преди малко си е измислил.

- Не мога да те разбера сега за какво си дошъл? Ще купуваш ли за местните избори или няма да купуваш?

- Не бе, журналисти сме, обикаляме селата и се опитваме да разберем как са се купували изборите.

- Журналисти - друг път! Ти кажи колко гласа искаш през октомври, вади парите и да говорим сериозно, така само си губим времето!

На масите пред кръчмата, в която се продават невероятни артикули в стъклени бутилки като "Етър", "Ябълка" и зловеща черна течност с надпис "Кола" с вкус на водни боички, са седнали 11 души. Осем са българи, трима са цигани. Но точно един от циганите взривява блаженото спокойствие с неочакваното признание:

- Аз пък гласувах по съвест. Предлагаха ми пари и не ги взех.
Шокът, който думите му предизвикват, е неописуем.
- Не взе парите?
- Не ги взех.
- И без пари гласува?
- Гласувах.
Настава неловко мълчание.

И тогава един от българите гръмогласно се провиква:
- Абе, циганин с циганин! Утре че те викнем да ми изореш нивата и нема да ти платим, щом не взимаш пари!

Разговорът пак минава на майтап и се насочва към другия циганин - този, за когото е въпрос на селска чест да го почерпиш с мента.

- Я кажи сега - и ти ли гласува, без да вземеш парите!

- Ааааа, не! Аз може да съм 'секакъв, но досега цел живот с избори не съм се омърсил! Няма да гласувам и после да ми се подиграват хората...
Тръгваме си от село Три кладенци с напомнянето, че октомври, ако имаме нужда - добре сме дошли.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !