От Кен до Барби: Родриго, който стана...

Родриго, сега известна като Джесика Алвес, е претърпяла...

Ето кои грабнаха статуетките на...

За поредна година на Световния ден на театъра – 27 март,...

Йоана Буковска в култова роля на Елизабет Тейлър

отпечатай новината

14.05.2019 11:55 | Видян 1236 пъти

Йоана Буковска в култова роля на Елизабет Тейлър

Емблематичната пиеса на Тенеси Уилямс „Котка върху горещ ламаринен покрив“ се възражда с поредна реализация, която ще има своята софийска премиера на 16 май в Нов театър – НДК. В главната роля – на Меги Котката, е актрисата Йоана Буковска-Давидова, която за втори път след „Срещи в сряда“ отпреди десетина години с удоволствие си партнира на сцената със своята колежка от сериала „Откраднат живот“ Янина Кашева.

Спектакълът е копродукция с Ямболския театър „Невена Коканова“ и в останалите роли са актьорите от тамошната трупа Радослав Владимиров, Михаил Лазаров, Мария Панайотова и Анатолий Ставрев. Интерпретацията на режисьора Бойко Илиев е концентрирана около битката на главната героиня Маргарет за любов и за запазване на семейството.

Темата е много актуална, тъй като в днешния свят на либерална демокрация наблюдаваме разпад на нравствените ценности, отиване към обратното на нормалното, когато ненормалното става нормално, твърди той. А без любовта между мъжа и жената няма бъдеще.

Бойко Илиев е от режисьорите в живота на Йоана, дали й да изиграе изключително силни женски характери като Коко Шанел в „Пролетно тайнство“ и Елен Петрашева от „Поручик Бенц“ на Димитър Димов. Сега я „въвежда“ в семейството на най-богатия плантатор от американския Юг като съпруга на неговия син.

„Меги е роля, която в сърцето и душата си съм чувствала много близо до себе си като хъс, темперамент, разбиране за живота. След такива образи и твоят живот става по-богат. Дори когато всички илюзии изчезнат, той трябва да продължи“, коментира актрисата. Котката беше и една от коронните роли в Народния театър на незабравимата Виолета Гиндева. „Тя сякаш ни предаде щафетата. Отиде си на Цветница, точно когато беше нашата премиера в Ямбол“, доверява Буковска-Давидова.

„Котка върху горещ ламаринен покрив“ има 3 екранизации: най-известната е с Елизабет Тейлър и Пол Нюмън (6 номинации „Оскар“, 1958), а също с Натали Ууд, с Джесика Ланг... „Благодарение на филмите има натрупана митология около тая пиеса, но ние съзнаваме къде се хвърляме.

Ще се радвам, ако днешните зрители припознаят Йоана Буковска-Давидова за също толкова вдъхновяваща. Аз направих тази адаптация специално за нея“, подчертава режисьорът. Подобни текстове крият неизчерпаеми дълбочини и винаги е предизвикателство да намериш себе си, своята индивидуална гледна точка в тях.

Източник: Monitor
Снимка: Хайлайф

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !