Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Галерия Сезони представя Бразилският свят на Жо Оливейра

отпечатай новината

03.04.2019 13:39 | Видян 2121 пъти

Галерия Сезони представя Бразилският свят на Жо Оливейра

Българската публика има възможността да се запознае с Жо Оливейра – един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и света. Специално пристига в София за откриването на своята изложба в Галерия Сезони. Експозицията Бразилският свят на Жо Оливейра с творби, създадени специално за Галерия Сезони, ще бъде открита на 9 април, а ценителите ще могат да се насладят на над 40 творби в малък и среден формат до 26 април.

Жо Оливейра ще има среща със студенти, преподаватели, експерти и други представители на арт елита, ще изнесе лекция и ще участва в дискусия.

В Галерия Сезони Жо Оливейра ще покаже своята Бразилия с нейната изумителна история, с удивително яркия ѝ колорит, със зрелищните митове и необикновените герои и атрактивни образи. Във фокуса на артиста са фолклорът, легендите, танците, тропическите пейзажи, връзката с Африка, индианците, флората и фауната.

Освен от любовта към Бразилия, той се вдъхновява още от традиционната линогравюра от Мато Гросо до Сул и от поп арта. В работите му диша атмосферата на родния му остров Итамарака в щата Пернамбуко, популярен с пъстрите панаири, куклените представления по площадите, наивистичното изкуство и невероятните сюжети върху дърво.

Жо Оливейра е сред най-респектиращите автори на илюстрации за класически и модерни приказки, той е вторият баща на Пинокио и на Алиса, които буквално оживяват в неговите рисунки. Художникът е създал и над 50 уникални марки за Бразилската поща. Той е график, учител, дизайнер на детски книги, списания и учебници в Бразилия. Неговите комикси са тиражирани в Унгария, Германия, Италия, Гърция, Испания и Бразилия.

Изображенията на Оливейра излъчват както послания от зрелищната мултикултурна действителност в Бразилия, така и микс между традициите на Европа и Южна Америка, между митичното и реалното, между всемирната ирония и всеопрощаващата усмивка. 

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !