Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

2019 г. става Година на вътрешния туризъм

отпечатай новината

11.02.2019 09:15 | Видян 1587 пъти | Гласували 1

2019 г. става Година на вътрешния туризъм

Имаме само 3,75 млн. вътрешни пътувания при над 9 млн. на чужденци, навсякъде пропорцията е обратна

Добра новина. 2019 г. беше обявена за Година на вътрешния туризъм от ресорния министър Николина Ангелкова. Това стана на специална конференция, наречена Естествено в България, на която беше даден старт на кампанията с благословията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на спорта Красен Кралев, кметове от цялата страна, които представиха неизвестни или малко известни съкровища на своите градове и общини.

Само 3,75 млн. пътувания у нас миналата година са осъществени от българи, а над 9 млн. от чужденци. Въпреки ръста от 2,3 %, цитиран от министър Ангелкова, трябва да се работи много, тъй като пропорцията е обратна в туристическите държави. В най-посещаваната от тях Франция 60% от туризма е вътрешен, такъв е процентът и за най-посещавания град в света – Банкок. Т.е.пропорцията е обратна и ние също трябва да я обърнем.

Това ще бъдат огромни приходи за хората по места, а също и за държавната хазна, която тутакси прибира 30% от всеки оставен лев – ДДС и данък печалба, а за общините остава туристическата такса, с която да инвестират в атракциите на тяхна територия.

За да бъде даден допълнителен тласък, на конференцията Естествено в България, което е и мото на кампанията на изпълнителната, законодателната и местната власт, за първи път беше показан и рекламен клип за насърчаване на вътрешния туризъм, заснет от боксовия шампион Кубрат Пулев по лична покана на Ангелкова. Във филмчето има както добре познати, така и тайни места у нас, които трябва да бъдат открити или преоткрити от родната публика.

На конференцията много овации събра 3-минутното видео, което представя 150 причини да бъде посетен Троян,  който празнува 150-годишнината си като град. Интерес предизвика 1500-годишната Червена крепост Русокастро в община Камено, която остава неизвестна дори за нашите туристи, нищо че е досами морето, Бургас и неговите трудови хора.

За мнозина прозвуча като сензация поканата да посетят Двореца на император Константин Велики – възцарилия християнството в Европа и създалия Византия и Цариград владетел, който се намира в Костинброд, заедно с още много атракции, представени от кмета на съседната до София община Трайко Младенов. Фестивалът на киселото мляко бе добавен към римските останки, с които се гордее Разград.

Трявна покани гости и поиска съдействие за превръщане в туристическа атракция на нейните феноменални дърворезби. Малко познатият, а уникален с водите си на целия континент спакурорт на община Баните също очаква откриватели. Русе напомни на българите, че в радиус от 20 км от града има цели 4 обекта от световното наследство на ЮНЕСКО, което е планетарен феномен.

От Силистра предложиха прекрасния им биосферен резерват Сребърна да бъде предложен в общ български маршрут с останалите ни обекти под закрилата на ЮНЕСКО. Идеите са толкова много, а първият дълъг уикенд, в който човек може да обиколи един или няколко от посочените обекти е съвсем скоро – от 1 до 4 март включително. После идват свързаните Великденски, първомайски и гергьовски празници – 10 дни в разгара на пролетта...

Министърът на спорта Кралев се похвали, че само за един от многото мачове на тенис турнира в София, който свърши през уикенда, само гостувалите туристи от Гърция са били над 2000, а всеки ден по толкова хора са идвали от други градове в страната да видят звездите на тениса. Новият магнит в края на месеца пък са трите старта от Световната купа по ски в Банско.

Шефката на парламента Караянчева обобщи с думите на Вазов видяното и чутото на конференцията Естествено в България, че у нас човек се наслаждава на „все по-нови и по-нови красоти”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !