Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

6 месеца без марихуана и тогава бебе, твърдят учените

отпечатай новината

20.12.2018 14:25 | Видян 1223 пъти

6 месеца без марихуана и тогава бебе, твърдят учените

Мъжете трябва да спрат да пушат канабис поне за 6 месеца, преди да се опитат да създадат семейство, сочи проучване на университета Дюк, публикувано в списание Epigenetics. Наркотикът променя ДНК-то на спермата им и "може да представлява риск за децата им". Промените се проявяват в ДНК, която кодира растежа и развитието на органите, а още по-лошо е, че тези мутации дори са свързани с появата на рака.

Изследователите са взели сперма от 12 мъже (между 18 и 40 години), които са употребявали наркотика поне веднъж седмично в рамките на 6 месеца и са открили, че ДНК на техните "плувци" е променено. Въпреки че не е ясно дали тези промени могат да бъдат предадени на децата им, учените зад изследването са посъветвали мъжете да се съобразят с този риск.

Взетите проби се сравняват със сперматозоидите на 12 мъже, които не са употребявали марихуана за този период и са я използвали максимум десет пъти през целия си живот. Резултатите подкрепиха предните констатации, че употребяващите канабис имат значително по-ниски концентрации на сперматозоиди в сравнение с тези, които не ползват.

Не е ясно дали тези промени оказват влияние върху плодородието на човека или се предават на децата му - засегнатият сперматозоид може дори да не е достатъчно здрава, за да оплоди яйцеклетка. Изследователите отбелязват, че в тяхното проучване не са включени голям бой мъже и че други фактори - включително храненето, съня и алкохола - също могат да засегнат сперматозоидите.

Снимка: shutterstock
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !