Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кристо издигна пирамида от варели в Лондон

отпечатай новината

19.06.2018 11:50 | Видян 1693 пъти

Кристо издигна пирамида от варели в Лондон

Точно две години след огромния успех на Плаващите кейове, които извадиха от анонимност малко познатото италианско езеро Изео в Тоскана Кристо Явашев се завърна с нова монументална инсталация на открито – този път в изкуственото езеро Сърпънтайн зад двореца Кенсингтън, в лондонския Хайд Парк.

83-годишният нюйоркски артист, роден в България, за пръв път излага своя творба във Великобритания.

„Мастаба“ е временна скулптура, състояща се от 7506 цветни варела, подредени така, че да формират плаваща пресечена пирамида. Работата по нея започна на 3 април, официалното откриване е днес, а ще може да се види във водите на езерото до 9 септември

Периодът съвпада с ретроспективната експозиция на Кристо и неговата муза Жан-Клод, починала през 2009 г., която ще представи от 20 юни в близката галерия „Сърпънтайн“ в скулптури, рисунки, колажи и фотографии 6 десетилетия от артистичната продукция на прочутата двойка. Още по-мащабна и постоянна версия на „Мастаба“, чиято форма е вдъхновена от гробниците в ранните етапи на развитие на египетската цивилизация и каменните пейки за отдих на пътешествениците в древна Месопотамия, е била замислена от Кристо и Жан-Клод още през 1977 г. за пустинята край Абу Даби, така че сега името на покойната съпруга на артиста също фигурира като автор в настоящата инсталация.

Плаващата „Мастаба“ напомня монументалните египетски надгробни могили, строени да защитават останките на починалите от животни, търсещи храна. Размерите й са внушителни: над 20 метра височина, 40 дължина и 30 ширина върху платформа от пластмасови кубове. Теглото на произведението е повече от 500 тона. Празните варели са боядисани в бяло, червено и синьо – цветовете на Великобритания, а материалите са с ниско въздействие върху околната среда и отчасти ще бъдат оползотворени отново след демонтажа на скулптурата.

Разходите по творбата са около 4,5 млн. евро и се поемат от автора. Смята се, че изцяло ще се възвърнат с продажбата на рисунки, скици, сувенири. Очаква се „Мастаба“ да предизвика грандиозен туристически интерес подобно на Плаващите кейове, които през 2016 г. доведоха повече от 1 200 000 посетители на езерото Изео в рамките на две седмици. Малко по-късно обаче италианските власти започнаха разследване, след като от Сметната палата обявиха, че арт-инсталацията е финансирана неправомерно.

„Мастаба” е първото голямо произведение на Кристо на открито в Лондон. Сред най-известните му проекти през годините са опаковането на Райхстага в Берлин, на Пон ньоф в Париж, „Бягащата ограда“ в Калифорния, „Чадърите“ в Япония и САЩ, „Портите“ в Сентрал парк и др.

Източник: monitor
Снимка: christojeanneclaude.net

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !