Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Защо Венета Райкова кръсти сина си Патрик?

отпечатай новината

21.02.2009 17:22 | Видян 37106 пъти | Гласували 9

Защо Венета Райкова кръсти сина си Патрик?

Телевизионната водеща Венета Райкова стана майка на момче.  Бебето се появи в 6:30 часа сутринта в сряда в столичната болница „Шейново". Името на детето е Патрик Тихомир Георгиев, тежи 3,5 килограма и е високо 52 сантиметра.

Всичко около раждането Райкова е решила да запази в строга тайна. 

През цялата бременност на Венета бъдещите родители не спряха да умуват за име. В крайна сметка си харесали Патрик. "Не е кръстен на някой актьор или нещо подобно, просто ни харесва", поясни съпругът на Венета Тихомир. Сигурно обаче са се поинтересували на какъв светец е кръсено първото им дете - Свети Патрик, покровителят на Ирландия в чиято чест се изпиват милиони литри бира и уиски.

Правдива история и легенди се преплитат за свети Патрик. Със сигурност се знае, че той е роден в Бануен, Уелс и е бил отвлечен и продаден в робство в Ирландия. Първо овладява ирландския език като роден и след това успява да избяга на континента.  Посветен е в сан на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Папа Селестин го изпраща обратно в Ирландия да проповядва истинната вяра. Очевидно, св. Патрик е пътувал много, особено из келтските страни, обиколил е множество кътчета в Британия, Корнуол, Уелс, Шотландия и Ирландия, после са били наречени на него. Има моменти, в които е трудно да различим кое е истина и кое - измислица. Всякакви истории се разказват за това как той с помощта на дървена тояга завинаги изгонил змиите от бреговете на Ирландия. Една от легендите твърди, че една стара змия успяла да се спаси, обаче светият все пак я надхитрил. Казал й, че е направил кутия, за да се крие в нея. Змията настоявала, че кутията е прекалено малка, за да се побере вътре, но в крайна сметка се напъхала в кутията, за да докаже правотата си. Св. Патрик затръшнал капака и изхвърлил кутията в морето. Всъщност в Ирландия няма и никога не е имало змии, откакто през ледниковия период островът е бил отделен от континента. В много от езическите религии змията е често срещан символ и дори е била обожествявана. Пропъждането на змиите от Ирландия вероятно е символическото означение за края на езичеството в страната. Въпреки че не е първият, донесъл христианството в Ирландия, Св. Патрик е бил този, който е срещнал друидите в Тара и премахнал езическите им права. Той прекръстил военачалниците и принцовете, както и хиляди от поданиците им в Свети Уелс и тези  имена все още съществуват.

Светецът умира на 17 март 461 г. и този ден ирландиците отбелязват с паради, благотворителни акции и с много бира. Към празника се прибавят и всички символи на Ирландия - зеленият цвят и растението шам-рок, което наподобява детелината и не расте никъде другаде.

Челюстната кост на Св. Патрик е запазена в сребърен олтар и към него често се молят, когато се ражда дете,  или за закрила срещу урочасване. Друга легенда разказва, че Св. Паткрик завършил живота си в Гластънбърийското Абатство и е бил погребан там. Параклисът на Св. Патрик още съществува.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !