Кирил Маричков отбелязва 75 години в НДК

Близо 4000 души ще празнуват заедно рождения ден на...

Край за сагата Междузвездни войни

На 20 декември настъпва краят на сагата Междузвездни...

Стартира първият филмов образователен проект

отпечатай новината

11.05.2018 12:17 | Видян 580 пъти

Стартира първият филмов образователен проект

Изключителна възможност се отваря за учениците от среден курс в родните училища. Първият филмов образователен проект, който се фокусира върху определен предмет от учебната програма, а именно история, ще бъде реализиран в пет европейски държави, сред които и България.

Партньори в инициативата са Италия, Ирландия, Румъния и Словения. Проектът има за цел да увеличи популярността на съвременното филмовото изкуство от нашия континент и същевременно да допринесе за повишаване качеството на учебния процес и разбирането за важни исторически събития.

Организатор на инициативата от българска страна е Фондация Формат СФФ, двигател и на Международния фестивал за късометражно кино В Двореца/ IN THE PALACE International Short Film Festival, който тази година ще отбележи 15-ото си издание.

До 15-и май се приемат заявки от училищата и учениците от гимназиален курс. Като основен и най-атрактивен акцент се откроява конкурсът за видео есе с продължителност до 5 минути, а онлайн гласуване ще определи 3-мата национални финалисти.

Те ще имат възможността да бъдат специални гости на фестивала IN THE PALACE за периода 23.06.- 30.06.2018 г., който се провежда в Архитектурно-парков комплекс Двореца, гр. Балчик. В рамките на фестивалната седмица тримата победители ще участват в обучение „Как да снимам първия си филм“, водено от утвърдени професионалисти в сферата.

Разходите по път, настаняване, изхранване и обучителна програма на спечелилите ще бъдат покрити от организаторите.В големият финал на конкурса сили ще премерят финалистите от всички пет държави, а отборът победител ще получи възможност да се присъедини като част от журито на престижния 75-ти Венециански филмов фестивал Leoncino d’Oro.

Посещението на IN THE PALACE също има за цел да обогати учениците и да ги запознае с особеностите на късометражното кино. Освен годишнина, събитието отбелязва и безпрецедентен успех – това е единственият фестивал от региона, включен в списъка на Американската филмова академия, което означава, че директно ще изпрати победителите от своята конкурсна програма за разглеждане от комисията на 91-вите награди Оскар.

Самата инициатива TEHC – Teaching History Trough Cinema (Изучаване на европейска история чрез киното) ще стартира с филмови прожекции в кино зали или актови зали към училищата, където ще бъдат излъчени специално подбрани филми. По този иновативен метод ще бъде представена на учениците нова възможност за изучаване на историческите етапи в европейския живот през вековете.

В конкурса могат да участват ученици от гимназиален курс на обучение; Отбори: по 3 ученици; Продължителност на видео есе : до 5 минути; Срок за заявяване на участие в конкурса: 15-ти май; Срок: заявяване на видео есетата до 5-ти юни; Национални финалисти: 3 есета с най-много събрани харесвания, излъчени чрез on-line гласуване; Срок: On-line гласуване в периода 7-ми-10-ти юни 2018 г. на страницата на инициативата във Facebook. Всяко училище може да участва с неограничен брой есета.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !