Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

София става част от уникален арт проект

отпечатай новината

26.04.2018 16:08 | Видян 1672 пъти

София става част от уникален арт проект

На 12 май 2018, едновременна изложба ще обедини Лондон, Белград и София, представяйки първото издание на Cooltzine: некомерсиална „зин“ компилация (печат и онлайн) курирана като достъпна платформа за международен диалог между практикуващи творци от цял свят.

Партньори в начинанието са галерия Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното), а създател и куратор е Оли Гоц (замесена в проекти като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон). Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine, “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те вдъхновяват”, привлече 40 участника: от Канада до Русия, през Англия и България.

От студенти приложно изкуство, мултимедийни артисти и публикувани автори до професионални и любители фотографи и интригуващи широко профилиращи градски агенти, те създадоха страниците на зина със снимки, илюстрации и колаж. Българските участници в проекта са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт формация Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам. Именно в унисон с международния дух на самата платформа - Cooltsalon, зин изданието Cooltzine ще дебютира с едновременна изложба в три европейски града – Лондон, Белград, София.

Тя ще представи творби включени в Cooltzine vol.1, както и допълнителен материал от участниците, невлязъл в печатното издание. Изложбата ще е “безхартиена“ – дигитална проекция, въртяща се целодневно – открива се и приключва в рамките на един ден, 12 май. Премахването на физическия елемент – творбите не присъстват в пространството материално, а само като проекция, с помощта на друг материален обект/техника – е целенасочено излизане от рамките на създадения обект: творбата е част от физическата основа на пространството.

Ключовият фактор е статутът на локациите-домакини – задължително градска точка с активна социално-културна дейност, допринасяща за развитието на квартала/района в който се намира – каквито са партньорите, Leyden Gallery, Kvaka 22 и Cush.Bar. Часовете на представяне ще са синхронизирани спрямо часовите зони на всяка от локациите: така, в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с официално включване онлайн видео предаване на живо от 20:00 (съответно, 12:00/18:00 за Лондон и 13:00/19:00 за Белград).

Посетителите са поканени да споделят техните интерпретации на наслова „пренебрегнати но вдъхновяващи пространства“ – споделяйки истории с организаторите, чрез бележки оставени на място или коментари онлайн, на страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/156797665015906/  Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите локации – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на „хартиен носител“.

С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава наличен като файл за свободно сваляне в рамките на един месец, след което се архивира, давайки живот на нови, последващи колаборации. Предвижда се Cooltsalon да публикува зин веднъж годишно. “Cooltsalon e събитийната платформа, създадена преди 4 години с първата поредица изложби в алтернативни пространства.

Под шапката на Cooltsalon са и поредица събития и проекти подканващи активно участие и споделяне на истории – на фокус е градът, но така, както е преживян/видян от всеки от нас; когато посещаваме конкретно място, надникваме да опознаем и хората, стоящи в сърцето му; Като мотивация за създаването на тези събития е поканата да излезем от ежедневните ни рамки и да погледнем на нещата около нас с други очи“, споделя Оли Гоц.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !