Бритни Спиърс се пусна чисто гола от...

Бритни Спиърс се свърза с природата и се наслади на голо...

Човешкото око - отворената врата към...

Човешкото око - отворената врата към душата: Фото на...

Деян Донков – пръв с наградата Азарян

отпечатай новината

18.03.2018 09:00 | Видян 2578 пъти

Деян Донков – пръв с наградата Азарян

Актьорът благодари с молитва и своя версия на монолог от Вишнева градина

Актьорът Деян Донков стана първият носител на наградата на името на големия ни режисьор Крикор Азарян, учредена от едноименната фондация. Отличието, което се присъжда за ярки постижения в театралното изкуство, беше връчено в четвъртък на сцената на театър Азарян в НДК по време на емоционална вечер, посветена на 84-годишнината от рождението на режисьора, създал облика на поколението на едни от най-силните български актьори днес.

Приемайки приза, Деян Донков, който бе сред близките приятели и съмишленици на проф. Крикор Азарян и винаги в изявите си е изтъквал неговата роля за формирането му като актьор и човек, се развълнува до сълзи и призна, че за него отличието е голяма чест, но и отговорност, която поема. 
 
Той благодари с цитат от монолога на Лопахин от Чеховата Вишнева градина, като вместо „Купих я – градината“ обяви: „Взех я – наградата!“

Титаничното изпълнение на Деян Донков в образа на Ермолай Лопахин му донесе Аскеер за водеща мъжка роля през 2010 година, пише Монитор. Този спектакъл, който навярно още дълго ще се играе в Народния театър, бе последната режисьорска работа на професора и актьорите от екипа, в трогателната си привързаност към него, неведнъж са му се обаждали в болницата по време на представление, за да може той да чуе какво става на сцената...

Деян Донков завърши вълнуващото си изявление с молитвата, която произнася преди всяко представление: „Господи, да се свети твоето име, да бъде твоята воля...“. В залата присъстваха много възпитаници и почитатели на проф. Азарян. Както на всеки негов рожден ден, съпругата му – поетесата Валентина Радинска, ги събра след официалната част на честването. Сред тях бяха актьорите Койна Русева, Касиел Ноа Ашер, Владислав Виолинов, Петко Каменов, Ралица Ковачева-Бежан, режисьорът Йордан Славейков.

После дойде и Мариус...

Преди това пък публиката аплодира бурно моноспектакъла Приятно ми е, Ива на друга ученичка на Азарян - актрисата Ива Тодорова, в който тя вплита и някои от безценните уроци и житейски мъдрости, завещани й от режисьора. А във фоайето на театър Азарян се откри и експозиция с фестивални плакати, акцент в която са афишите от постановки на Крикор Азарян през годините. Изложбата беше открита от проф. Божидар Йонов, един от дългогодишните организатори на Международното триенале на сценичния плакат.

Деян Донков дебютира като режисьор преди година и половина с великата пиеса на Самюъл Бекет В очакване на Годо именно на сцената, наречена на неговия духовен учител. В нея той изпълнява и една от ролите – на Владимир. В началото на март спектакълът бе представен в театъра на Армен Джигарханян в Москва, където пожъна изключителен успех.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !