Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

1,8 % ръст на туризма до септември

отпечатай новината

12.12.2017 16:36 | Видян 1148 пъти

1,8 % ръст на туризма до септември

1,8 % ръст на туризма до септември. Това е статистическата присъда за неадекватната политика в сектора, станала ясна от данните на НСИ.

Те сочат неприятна тенденция на силно забавяне, почти до нулата, на растежа в сектора като брой туристи. Особено, като се има предвид, че топсезоните и на зимния, и на летния поток са съсредоточени именно в 9-месечието.

Според Румен Драганов от Института за анализи и прогнози, ръстът е 2,2%. Разликата е незначителна. При това, трябва да имаме предвид, че нашата статистика не смята, както международната реалните гости, а преминалите границите на републиката, включително гостуващите в собствени жилища или на роднини и приятели, а това е некоретно. Което означава, че положението е много по-тежко и реално сме на нулата, ако не и под нея.

Достатъчно е да погледнем числата на руския пазар, който е възлов за нашата страна. След оживявяането миналия сезон, постигнато без наши заслуги – заради ембаргото, наложено от президента Путин върху пътувания към Турция, потокът от източната страна отново се насочи към южната ни съседка това лято.

Резултатът е, че от 580 000 души, даже нашето Министерство на туризма отчете 530 000 посетители от Русия. И странно защо го отчете като успех. Когато има 10% спад! При това, както вече уточнихме, ние броим за туристи и руснаците, дошли да почиват в собствените си ваканционни апартаменти.

За 2018 г. засега е ясно удвояване на без друго растящия поток към София, благодарение на лоукостите, този път заради европредседателството. То пък ще компенсира спада на гостите, пристигащи през Райънеър, заради проблемите на авиокомпанията, прогнозирани от нея да приключат до края на март 2018 г.

От друга страна обаче, на немския пазар бездруго стигналите дъното наши цени са свалени с още 45% от операторите за ранни записвания за нашето море.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !